Thijs de Lange genoot van het WK wielrennen voor studenten

De Lange wist in eerste instantie helemaal niet dat er zoiets bestond als een WK wielrennen voor studenten, dat om de twee jaar gehouden wordt en in 2020 in Nijmegen plaatsvindt. Toen een vriend hem er dit voorjaar op attendeerde, werd de student Earth Surface and Water aan de Universiteit van Utrecht enthousiast.
Behalve dat je student moest zijn, waren de enige andere eisen om aan het WK wielrennen voor studenten mee te mogen doen dat je actief moest zijn op eliteniveau en niet ouder dan 25 jaar mocht zijn. Daar voldeed De Lange allemaal aan, waarop hij zich aanmeldde bij de wielerbond KNWU. De Lange werd nog enthousiaster toen hij het parkoers in Portugal eenmaal onder ogen kreeg. Er zou veel geklommen moeten worden en dat ligt de renner van het continentale Metec-TKH wel.
Het seizoen van De Lange verliep tot het WK met ups en downs. In de voorrondes van de Wattmeister Challenge, een competitie waarbij het draait om een zo hoog mogelijk wattage per kilogram lichaamsgewicht weg te trappen, imponeerde hij en zette hij de hoogste score neer. Vanzelfsprekend was De Lange daarmee de favoriet in de finaleronde van vorige maand, maar de winst en daarmee ook een stagecontract bij Katusha-Alpecin gingen net aan zijn neus voorbij.
De Lange nam na de finaleronde van de Wattmeister Challenge even wat gas terug, om zich voor te bereiden op de rest van het seizoen. Op zaterdag 28 juli arriveerde hij in Braga voor zijn WK-deelname. De dinsdag erna kwam hij voor het eerst in actie. De Lange eindigde als zesde in de ongeveer 24 kilometer lange tijdrit, op anderhalve minuut van de winnaar.

45 graden
De wegrit, die op zaterdag 4 augustus geprogrammeerd stond, was meer het ding van De Lange. ,,Ik wilde een medaille halen en wist dat dat mogelijk was”, vertelt hij. Maar dan had De Lange wel te dealen met de buitengewoon hoge Portugese temperaturen. ,,Tijdens de tijdrit viel het nog wel mee, maar bij de wegrit stond er na afloop veertig graden gemiddeld op mijn teller, met een piek van 45 graden.”
Gelukkig voor De Lange kan hij over het algemeen goed met de warmte omgaan en dat was vorige week zaterdag niet anders. ,,Het hielp ook mee dat ik al een paar dagen in Portugal was, dan kun je best goed aan die warmte wennen.” Vanwege de hitte was het parkoers, dat bestond uit ongeveer tweeduizend hoogtemeters, een kleine twintig kilometer ingekort en was het 108 kilometer lang.
Om een goed beeld te krijgen van de capaciteiten van zijn soms minder bekende buitenlandse concurrenten had De Lange vooraf goed zijn research gedaan. ,,Ik heb iedereen een beetje opgezocht en hun uitslagen bekeken. Je zit de hele week ook samen met alle renners gehuisvest en eet op dezelfde plek, dan kijk je ook wel een beetje van ‘nou, die ziet eruit als een goede klimmer’.”
Oversteek
,,We hebben met Nederland de koers constant in handen gehad”, zegt De Lange over het wedstrijdverloop van de wegrit op het WK voor studenten. De Lange maakte zelf halverwege de koers de oversteek naar de kopgroep. Zijn landgenoot Adne van Engelen deed even later hetzelfde en ging er vervolgens ook meteen solo vandoor. Op dat moment moest er nog twintig kilometer gereden worden.
,,Ik heb op het laatst nog een poging gedaan om alleen naar hem toe te rijden, maar ik kwam niet dichterbij”, vertelt De Lange. De Australiër Liam Magennis sloot daarop bij hem aan. Verstandig als De Lange is, met een landgenoot voorop, liet hij Magennis het kopwerk opknappen. De Lange had zo geen kind aan de Australiër in de sprint en eiste achter wereldkampioen Van Engelen het zilver op. Een mooi bekroning op een prachtige WK-week voor De Lange.
Bron: PZC
Foto's: 2018 WUC Cycling & Marleen Stoel
Terug naar de nieuwspagina.